Νομοθετική ρύθμιση για τους δημοτικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς

Νομοθετική ρύθμιση για τους δημοτικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς

Προς Υπουργό:

- Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

 

Ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων όπως είναι γνωστό, αναθεωρήθηκε με τον Νόμο 3463/2006. Μεταξύ των άρθρων που αναθεωρήθηκαν είναι και αυτά που αφορούν στη λειτουργία των Δημοτικών Μέσων Ενημέρωσης. Σύμφωνα λοιπόν με τον συγκεκριμένο νόμο, θα πρέπει όλες οι δημοτικές επιχειρήσεις να μετατραπούν σε ανώνυμες εταιρείες ΟΤΑ ή σε δημοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις. Οι αλλαγές αυτές πρέπει να ολοκληρωθούν και να τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2010, ενώ εάν δεν προχωρήσουν αυτές οι τροποποιήσεις  κινδυνεύουν να κλείσουν αυτές οι Δημοτικές Επιχειρήσεις, και συγκεκριμένα τα Δημοτικά Μέσα Ενημέρωσης και να χάσουν τη θέση εργασίας τους εκατοντάδες δημοσιογράφοι που εργάζονται σε δημοτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς.

Εάν λοιπόν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι αλλαγές αυτές, τότε οι τοπικές κοινωνίες θα στερηθούν μέσα και πηγές ενημέρωσης, ενώ πλήττεται η πολυφωνία, με αποτέλεσμα να μην προβάλλονται τοπικά ζητήματα που δεν έχουν ενδιαφέρον από ιδιωτικούς σταθμούς που σε αρκετές περιπτώσεις μετρούν τα θέματα προβολής με βάση τα ποσοστά ακροαματικότητας και τηλεθέασης. 

Τόσο η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης όσο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας προκειμένου να βρεθεί λύση και να αποφευχθεί η επικείμενη διακοπή λειτουργίας δημοτικών μέσων ενημέρωσης, κατήρτισαν συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση, ζητώντας την εξαίρεση των δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών από τον Ν. 3463/2006.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος παύσης της λειτουργίας πολλών δημοτικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3463/2006;

- Προβλέπεται να επανεξετάσει το αρμόδιο Υπουργείο πιθανή τροποποίηση των διατάξεων του συγκεκριμένου νόμου προκειμένου να προστατευθούν τα μη ανταγωνιστικά, αλλά απαραίτητα για την πολυφωνία δημοτικά μέσα ενημέρωσης;

Απάντηση Υπουργείου